نویسنده : محسن چشمی مقدم
تاریخ آپدیت : 1401/02/21

مقدمه

نظر به احساس وظیفه و پیروی از اساتید بزرگوار در نشر علم رایگان پیرامون موضوع حساس و مهم طراحی سازه بر آن شدم تا با ارائه ی ویرایش چهارم از سری ایبوک های آموزشی طراحی سازه به صورت رایگان تجربیات کسب شده در بازه ی زمانی انتشار ویرایش اول را در ویرایش حاضر تقدیم جامعه ی فهیم وصبور مهندسین طراح سازه کنم.

بدیهی است علی رغم مطالعات فراوان و تجربه های پروژه های متعدد همچنان این متن خالی از اشکال نخواهد بود و اینجانب به هیچ عنوان خود را شایسته ی آموزش دادن به مهندسین محترم ندانسته وهدف از نگارش این متن نه آموزش دادن بلکه انتقال مطالب بوده و قصد از ارائه ی این ایبوک هموار کردن نحوه ی استفاده از مطالب عمیق طراحی سازه و گام به گام نمودن آن میباشد.

قابل توصیه است در جهت فرا گرفتن مفاهیم پایه ای موضوعات به کتب مرجع مراجعه فرموده و برای طی مسیر صفر تا صد یک پروژه به صورت گام به گام میتوان از این نوشته استفاده نمود.

در این متن مطالبی از جمله محاسبات بارگذاری،مدلسازی کامپیوتری،نقاط ضعف نرم افزارهای متداول،طراحی های دستی و تهیه خروجی های لازم ارائه گردیده است.

امید است این متن به افزایش کیفیت هر چه بیشتر سازه های این کشور هرچند اندک کمک نماید.

مانند همیشه از همکاران و اساتید محترم خواهشمندم نقطه نظرات ارزشمند خود را  از طریق صفحه ی تماس با ما به این جانب منتقل نمایند.

1- توضیحات عمومی

در ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که آنچه به مهندس طراح سازه به عنوان ورودی سپرده میشود نقشه های معماری و گزارش مکانیک خاک است و آنچه از او طلب میکنند نقشه های اجرایی،فایل های نرم افزاری و دفترچه محاسبات است.

فرآیندی که باید مهندس طراح سازه انجام دهد تا بتواند خروجی مورد نظر را تحویل دهد به صورت زیر میباشد.

1- انتخاب سیستم باربر جانبی و ثقلی

2- جانمایی المان های باربر جانبی و ثقلی

3- بررسی اولیه ی نامنظمی سازه

4- انتخاب روش تحلیل سازه

5- انجام محاسبات بارگذاری

6- طراحی سازه با نرم افزار ETABS

7- کنترل صحت نتایج و مواردی که نرم افزار طراحی نمی کند

8- طراحی اتصالات سازه های فولادی ( در صورت وجود)

9- طراحی پی سازه با نرم افزار SAFE

10- ترسیم نقشه های اجرایی

11- تهیه دفترچه محاسبات

باید توجه داشت که فرآیند بالا در سعی اول ممکن است به نتیجه مطلوب دست پیدا نکند و نیاز به تغییر فرضیات و سعی مجدد بوده و این چرخه تکرار میگردد تا در پایان طرح مذکور هم از نظر قابلیت اجرا و هم از نظر اقتصادی و زیست محیطی نظر تیم مهندسی و کارفرما را جلب کند.

در ادامه ی این نوشته به ترتیب هر کدام از موارد بالا به شکل کامل ارائه خواهد شد.
در هر قسمت نیز فایل های نرم افزاری که به سرعت و دقت کار می افزایند تهیه و ارائه گردیده است.

قبل از شروع به ارائه مطالب طی جدول صفحه ی بعد آیین نامه ها،استاندارد ها و نشریه های داخلی و بین المللی که مرجع طراحی سازه های متداول هستند معرفی می گردند.

برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.